Završen još jedan dan potrage u Gacku

Rječica Gračanica koja je prije 7 dana odnijela dva života nakon kratkog toka kroz Gatačko polje u nešto izmjenjenom koritu,ulijeva se u rijeku Mušnicu koja nastavlja dalje svoj isto tako kratko tok do prvih ponIMG_9885 (Medium)ora od kojih je najveći Šabanov ponor.

Prvi utopljenik je pronađen blizu prvog u nizu ponora kod sela Srđevići,nakon potrage koju je pokrenula GSS Foča, te je stoga i potraga za drugim utopljenikom usmjerena većinom na dio toka rijeke Mušnice od Srđevića.

Danas ( 08.12.2014.god.) su timovi GSSuBiH pretraživale ponovno značajna mjesta u toku rijeke Gračanice i to sa potražnim psima,na mjestima gdje su reagirali i psi Hrvatskog GSS-a.Takođe su potražni psi radili i u srednje1B2I5828 (Medium)m dijelu toka Mušnice,zasad bez rezultata.

Pripadnici ISS Mostar,HGSS Čitluk,HGSS Mostar i GSS Foča kao domaćin,ukupno 20-tak spašavatelja sudjelovali su u multidisciplinarnoj potrazi.

Djelatnici rudnika i termoelektrane Gacko ulažu skupa sa spašavateljima velike napore,uključujući se u potragu sa kopnene strane,kao i brigom koju vode o spasilačkim timovima na terenu.Vozila termoelektrane,kamioni,ljudi,logistika,hrana,sve govori o velikoj ljudskoj i profesionalnoj brizi rukovodstva termoelektr1B2I5845 (Medium)ane prema ovoj tragediji koja je zatekla domaćine.

Nažalost,skoro je uobičajeno da su potrage za utopljenicima dugotrajne i iscrpljujuće i za rodbinu i za spašavatelje i nikad se ne zna koliko će trajati,a često se dogodi da su rezultati neizvjesni kroz duži period.

Ipak svi skupa gajimo nadu da će ovaj period od nekoliko dana bez padavina donijeti olakšanja za potragu i možda i konačni rezultat-pronalazak.Za očekivati je pad vodostaja i bistrija voda što bi moglo biti olakšanje u traženju.

Za sutra ( 09.12.) je planirano osmatranje iz zraka-helikopterom Oružanih snaga BiH.

Nakon toga GSSuBiH planira nastaviti traženje nesmanjenom dinamikom.

1B2I5862 (Medium) 1B2I5871 (Medium) 1B2I5880 (Medium)  1B2I5910 (Medium) 1B2I5926 (Medium) 1B2I5933 (Medium) 1B2I5955 (Medium)1B2I5889 (Medium)

Comments are closed.