završen instruktorski seminar

18 instruktorskih kandidata iz 6 stanica-klubova okupilo se da razmjenjuju iskustva i usavršavaju tehnike i vještine u obučavanju mladih spašavatelja.
Instruktorski kandidati iz KS 2000 Sarajevo,GSS Srebrenik,HGSS Posušje,HGSS Čitluk,ISS Mostar,HGSS Mostar su dva dana na terenu Pogorelice aktivno sudjelovali u definiranju spasilačkih protokola i doktrina u kategoriji gorskog spašavanja.
Moderator seminara Mladen Mužinić – instruktor Hrvatskog GSS-a je preložio program i dinamički plan po kojem se i radilo i koji je omogućio da svaki instruktorski kandidat svojim aktivnim sudjelovanjem u događanjima doprinese definiranju buduće spasilačke prakse u GSSuBiH.
U praktičnim vježbama su se koristile tehnike razrađene i dotjerane u spasilačkim sredinama kolega spašavatelja iz Slovenije i Hrvatske što se pokazalo opravdanom praksom,a koristeći iskustva prenesena sa nedavnog regionalnog skupa u Paklenici na kojem su još sudjelovali spašavatelji iz Crne Gore , Srbije i GSSuBiH. Usklađivanje tehnika i doktrina spašavanja sa kolegama u regiji bivše države pokazalo je punu opravdanost obzirom na potrebu za zajedničkim djelovanjem u pograničnim područjima gdje smo već imali slučajeve stradanja i katastrofa.
Ciljana namjera ovog seminara je da bude prvi u nizu događanja koji će se ubuduće priređivati najmanje jednom godišnje i koji će instruktorskim kandidatima GSSuBiH osigurati mehanizme za uspostavljanje i dotjerivanje spasilačkih doktrina kao i njihov osobni razvoj i usavršavanje.
Ocjena je svih sudionika da GSSuBiH ima instruktorski potencijal koji će se vremenom profilirati i dograđivati kroz držanje obuka i dodatne edukacije izrastati u kvalitetan instruktorski kadar koji će ujedno omogućiti odlučan i neminovan razlaz sa dosadašnjom nedostatnom i manjkavom praksom u BiH spašavanju.
Uvođenje pedagoške struke u edukaciji instruktora je ovaj put apostrofirano kroz predavanja i praktičan rad,a u planu je da se na ovom polju uključe pedagoške katedre Sarajeva i Mostara,te možemo očekivati na sljedećim okupljanima instruktora još i cijeli niz zanimljivih tema koje obogaćuju spoznaje i pospješuju razvojni put odabrane grupacije instruktora koji svoja znanja prenose na svoje mlade kolege.
Domaćini planinarskog doma Pogorelica su bili na visini zadatka te su u mnogome pomogli da ovaj događaj protekne izuzetno uspješno i ugodno.
 

 

Comments are closed.