vježba-pripreme pred ispit

Danas je u Bučićima, 15 km. sjeverno od Mostara na vježbalištu HGSS Mostar održana vježba na kojoj je sudjelovalo 24 spašavatelja iz 5 stanica GSSuBiH,HGSS Čitluk,GSS Jablanica,GSS Široki Brijeg, ISS Mostar i HGSS Mostar.

Ispit za registriranog spašavatelja GSSuBiH je odgovoran i zahtjevan izazov za svakog pripadnika GSSuBiH jer njime spašavatelji stiču verifikaciju o osposobljenosti za najzahtjevnije i najteže zadatke u gorskom spašavanju i svi su kandidati svjesni odgovornosti koja je pred njima,jer se životi unesrećenih ljudi,nestalih osoba,a često i njihovih image-b59b4b951562f55f1b3ebc11ff5ae7de71c2b850d5cd42a0ec64f44b2f484c16-V kolega nalaze upravo u njihovim rukama u akcijama spašavanja.

Voditelj vježbe,Mihovil Čuljak,pripremio je uvježbavanje stijenskih tehnika spašavanja,rad sa vitlom spuštanje unesrećenog,prelasci na podizanje,sistemi…

Vježba je priređena povodom ispita za spašavatelje GSSuBiH koji su planirani da se održe 28,29.03.2015.god.

U više navrata kandidati za spašavatelje su vježbali u prostorijama HGSS Mostar shvatajući ozbiljno ispit koji je pred njima i koji neće biti nimalo lagan.

 

To je zvanje za koje se oni pripremaju godinama i privilegija je samo onih najupornijih i najspremnijih.To je put na kojem nerijetko i odustaju oni sa slabijom motivacijom,ali svi oni koji izdrže do kraja,sa ponosom i zaslugama nose ime i zvanje gorskog spašavatelja GSSuBiH.

Pomagati drugima u nevolji, pogotovu u ova teška vremena je izuzetno plemenita i povlaštena vještina probranih, onih ljudi sa velikim srcem, koji ne znaju za malodušnost i odustajanje kad treba krenuti u bespuće i u nevrijeme da bi nekome pružili pomoć.

Volonterski,bez ikakve naknade ove djevojke i mladići savladavaju najteže obuke po svim rodovima spašavanja i pripremaju se da bi što bolje,što brže i što kvalitetnije pružili pomoć i spašavanje u teško dostupnim predjelima.Po izrazito strogim procedurama,pridržavajući se disciplinirano doktrine spašavanja u GSSuBiH štite živote onih koji su u potrebi i nevolji i pri tome ne smije doći do pogreške koja bi bila kobno ugrožavanje života ,kako kolega,tako i unesrećenih.

Obzirom na nedostatnost potpore vladinih odgovornih institucija,vrlo često spašavatelji financiraju sami i svoje dijelove opreme, i ostale troškove nastale,kako pri spašavanju tako i na obukama i vježbama koje se odvijaju u kontinuitetu,kroz cijelu godinu i nisu nimalo jeftine.

Comments are closed.