Veliko otkriće naše članice u svijetu speleologije

ulaz u Malu Dželaliju

Tim speleologa iz Mostara i Karlovca ovoga vikenda došao je do iznimno vrijednog otkrića u svijetu speleologije na Raškoj Gori kod Mostara. Pronašli su jamu koja samo djelomično istražena, već se svrstava u najveće speleo objekte u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Velika Dželalija je jama impozantnog otvora (ulaza), toliko velikog da se vidi na snimcima Google Eartha i sa svojih 70m dubine spada među dublje jame na Raškoj Gori. Speleolozi Speleološkog društva Herceg iz Mostara, članice GSSuBiH, uz pojačanje iz Speleološkog društva Karlovac nakon nedavnog lociranja, počeli su ovog vikenda istraživanje obližnje jame Mala Dželalija i već na početku došli do velikog otkrića. Samo ulazna vertikala jame duboka je 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta. Otkriven je još jedan prolaz i nova vertikala koja tek treba biti istražena.

Otkriće jame Mala Dželalija nastavak je višegodišnjih aktivnosti SD Herceg na sistematskom otkrivanju i obilježavanju speleo objekata na području Raške Gore.

Comments are closed.