Trinaesti dan potrage GSS Novi Grad Sarajevo

Kolege iz GSS Novi Grad Sarajevo, njih 25 ukupno od prvog dana su, svaki dan u potrazi za nestalim Mulićem, i još su u međuvremenu uradili dvije uspješne brze potrage i osiguranje planinarskog događaja na Bjelašnici.

Da spasilačka predanost i snaga volonterizma nema granica niti se može izraziti niti kompenzirati novcem, pokazuje primjer naših kolega koji su svaki dan, već trinaest dana u potrazi za nestalim mladićem u Miljacki. Neki od njih su uzeli godišnje odmore u firmama gdje rade i posvetili se-GSS-u.

Današnji dan pokazuje da su pri tome spremni i ugroziti i svoje zdravlje u pokušaju da pronađu tijelo utopljenika, pored toga što na rijeci Miljacki rade rizične operacije traganja kod kojih rizike kontroliraju korištenjem tehnika užeta i znalačkom upotrebom ostale spasilačke opreme. Naime, oni su, u nedostatku suhih odijela i ostale tehničke opreme za spašavanje na vodi, današnje operacije izvodili u običnim ribarskim čizmama gdje su se pri tom potpuno smočili i satima tako boravili u vodi ( video zapis ). Da ne spominjemo da je rijeka Miljacka u donjem dijelu toka zagađena fekalnim bakterijama a naši spašavatelji potpuno nezaštićeni i izloženi ogromnom riziku od bolesti.

Teško je objasniti energiju koja pokreće te ljude u nastojanju da pomognu, da barem donekle umanje bol ucviljene rodbine nestalog, što bržim pronalaskom tijela.

Nameće se neizbježno pitanje: šta može da učini ovo društvo da barem donekle olakša i umanji rizike ovim ljudima u njihovoj humanoj misiji?

 

Comments are closed.