Teško povrijeđeni češki državljanin na Čvrsnici

Sinoć oko 23h.GSSuBiH je zaprimio poziv sa planine Čvrsnice da je u kanjonu Grabovice, na lokalitetu Zli potok teško povrijeđen planinar, češki državljanin, pri penjanju stazom via-ferata iz Radave prema Tisama.

Spasilački timovi GSS Jablanica, HGSS Mostar,GSS Široki Brijeg i GSS Grude te HGSS Karlovac kreću u teren, nakon što obavještavamo policiju i obavještajni centar CZ.

Oko 03.35h. prvi spasilački tim predvođen Sabahudinom Spahovićem, načelnikom GSS Jablanica pristiže do unesrećenog i nakon glasovnog kontakta, slijedi i lociranje i pristup povrijeđenom planinaru. Ustanovljeno je da se radi o teškim povredama glave, ruke i noge, sa sumnjom i u povredu kralježnice.

Nakon pružanja prve pomoći, imobilizacije povreda, unesrećeni planinar je stavljen u nosiljku Mariner.

O svemu obavještavamo direktora FUCZ F.Solaka, sa zahtjevom da se zatraži podizanje helikoptera OS BiH.

u 08.00h. helikopter OS BiH kreće na intervenciju.

Akcija spašavanja je u tijeku, očekujemo da će piloti uspješno prići mjestu nesreće koje je vrlo zahtjevno zbog strmog i obraslog terena.Transport kopnenim putem, preko strmih litica bi bio prespor i neugodan za karakter povreda koje su ustanovljene i koje zahtjevaju hitnost i krajnju pažnju.

……

Nakon nekoliko naleta i neuspješnih pokušaja da se približi stijenama, spašavatelji su premjestili unesrećenog na obližnjnu povoljniju lokaciju i konačno su piloti helikoptera, krajnjim naporima uspjeli uraditi evakuaciju, unesrećeni je prihvaćen u helikopter podizanjem sa dizalicom i sajlom i sad je na putu za SKBC Mostar.

Posada helikoptera OS BiH je napravila posao koji graniči sa čudom. Vrlo zahtjevno približavanje liticama i raslinju, spuštanje vitla, prihvat unesrećenog i podizanje u letjelicu bilo je krajnje složena operacija i vrlo opasna. Zahvaljujući vještinama pilota i posade zadatak je izvršen krajnje uspješno i definitivno oni nose zasluge za spašavanje života čovjeka sa teškim ozljedama koji vjerojatno ne bi preživio kopneni transport koji bi trajao predugo i bio bi neudoban za te vrste ozljeda.

Sve čestitke pilotu i posadi helikoptera OS BiH na savršeno obavljenom zadatku.

Comments are closed.