Skijaši oprez, pravila postoje kako bi vam sačuvala život i zdravlje

Intervencija na skijalištu, foto:GSS Jablanica

Prema statističkim podacima na skijalištu na kojemu dnevno boravi 1.000 skijaša događa je prosječno 1,24 medicinska intervencija dnevno. Skijašima najviše stradava koljeno, a borderima zglob šake. Sve te olijede mogu uzrokovati dugoročne posljedice. Prema podacima austrijskih gorskih službi spašavanja, pravilno upotrijebljena oprema smanjuje mogućnost ozlijede za 67-85%.

Ni skijališta u Bosni i Hercegovini nisu izuzetak. Na većim skijalištima u našoj zemlji, koje svakodnevno osiguravaju pripadnici gorskih službi spašavanja, ovih je dana pojačane posjete bilo nekoliko ozbiljnijih intervencija. Danas su pripadnici GSS Jablanica na Bidinju zbrinuli desetogodišnju djevojčicu koja je skijajući slomila potkoljenicu.

Intervencija na skijalištu – foto:GSS Jablanica

Kako bi izbjegli vlastite ozlijede te boravak na skijalištima učinili bezbrižnijim i sigurnijim pridržavajte se uputa na skijalištima.

Prije stajanja na skije, odgovarajuće se pripremite. Zagrijte se i opremite se. Obavezno nosite kacigu i zaštitnu opremu.
Po dolasku na skijalište ne napuštajte označene i uređene staze, poštujte pravila na vučnicama. Brzinu i način skijanja prilagodite uvjetima na stazi.

Stoga, skijaši oprez – pravila postoje kako bi vama sačuvala život i zdravlje, a i nama i vama boravak na skijalištu učinila boljim i bezbrižnijim.

Comments are closed.