Savezna potražna vježba na Hutovu

Jedanaest spasilačkih službi Saveza GSSuBiH, PP Hutovo Blato, policija PP Čapljina, PVP Čapljina, DVD Stolac, FUCZ, CZ HNŽ, mostarsko sveučilište, ukupno 72 sudionika vježbe potrage su u subotu, 23.06.radili simulaciju potrage dvojicom nestalih ribara.

Potraga se radila sa ljudima, potražnim psima, roniocima, tragačima na vodi, dronovima…

Potražni psi su u tereni pronašli povrijeđenog ribara, ronioci su pronašli tijelo drugog ribara u koritu rijeke Krupe.

Evakuaciju timova rade lovočuvari PP Hutovo Blato, čamcima ISS Mostar pronađeni nestali su prevezeni do lokacije Karaotok, zatim je usljedio transport tirolskom prečnicom na kopneni dio, gdje je medicinski tim FUCZ prihvatio povrijeđenog.

Analizom urađene vježbe privedene su kraju terenske aktivnosti, u večernjim satima, uz druženje i roštilj, podjeljene su diplome, licence i značke zaslužnim.

Potrazi u terenu su prethodila predavanja, koja su nastavljena u nedelju, sa vježbama u NICS-u i radom sa gps uređajima.

Nakon prekida izazvanog intervencijom u Međugorju, spasilački timovi se vraćaju na Hutovo i nastavljaju sa aktivnostima.

Dalje je usljedio sastanak Savjeta stanica na kojem su spašavatelji razgovarali o problemima i idejama za njihovo rješavanje .

Oko 18.30h. vođa Savezne vježbe Mateo Dadić je objavio završetak svih aktivnosti proteklog vikenda i zahvalio se svim učenicima.

Na vježbi su sudjelovali: ISS Mostar, GSS HBŽ, GSS Ilidža, GSS Grude, GSS Ljubuški, HGSS Posušje, GSS Novi Grad Sarajevo, HGSS Mostar, GSS Srebrenik, HGSS Čitluk, i HGSS Čapljina kao domaćin. Pored članica Saveza Gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini {GSSuBiH} na vježbi su sudjelovali i PP Hutovo Blato, PVP Čapljina, PP Čapljina, DVD Stolac, FUCZ, CZ HNŽ, Sveučilište Mostar – PMF.

Comments are closed.