Sabahudin Spahović položio ispit za search-manager-a

IMG_0788 (Medium)IMG_0787 (Medium)P1050240 (Medium) P1050237 (Medium)Danas ( 14.12.2014.god.) GSSuBiH je postao bogatiji za još jednog licenciranog voditelja potrage.

Nakon dvogodišnjeg stažiranja,demonP1050243 (Medium)striranja i predavanja na obukama za search-manager-e,načelnik stanice GSS Jablanica,Sabahudin Spahović je uspješno položio ispit i stekao zvanje licenciranog Voditelja potraga.

Tek su dvojica spašavatelja u GSSuBiH sa tim zvanjem a ni u Hrvatskom GSS-u nema više od 5 ljudi sa ovom titulom do koje se dolazi mukotrpnim radom,učenjem i velikim iskustvom u potragama.

Na ovogodišnjem ispitu koji se odvijao u Paklenici uspješno je položilo 4 spašavatelja.

Kolijevka izučavanja teorije potraga za Evropu je Wales,izvorno stiže iz SAD-a,i preko Hrvatskog GSS-a stiže u GSSuBiH zadnjih godina.

Početkom iduće godine GSSuBiH organizira obuku za sve svoje spašavatelje koji žele izučavati teoriju potraga po najsuvremenijim svjetskim metodama i doktrinama i koja se potvrdila u praksi kao najefikasnija metoda traženja nestalih osoba.

Mi smo prepoznali ovaj način kao jedini i najbolji put razilaska sa dosadašnjim zastarjelim i deplasiranim metodama potrage i spašavanja i priliku da GSSuBiH drži tehnološki korak sa razvijenim spasilačkim sredinama. P1050250 (Medium)

Comments are closed.