Prva generacija licenciranih spašavatelja tragača

Nakon završenih obuka u traganju, stažiranja i prikupljanja iskustava u potragama kroz protekli period, u Livnu je prva generacija SAR tragača, njih 11 pristupilo polaganju ispita za licencu i zvanje Spašavatelj tragač. Ispit se sastojao iz pismenog testa, usmenog ispita, i praktičnog dijela koji je održan skupa sa završnom vježbom tečaja za nove tragače. Od 11 prijavljenih ispitanika, njih 10 je uspješno položilo ispit, pokazavši odlično poznavanje tematike traganja utemeljenom na teoriji potrage. Nakon ovog ispita, daljnjom edukacijom, uz iskustva koje će steći kroz naredne akcije potraga i spašavanja, Spašavatelji tragači će biti u prilici polagati ispit za vođe grupa u terenu ( team leader ).

Proteklog vikenda je održana i osnovna obuka za još jednu, 9. po redu u ovoj godini,

dav

dav

dav

dav

dav

grupu budućih spašavatelja tragača, po programu obuke i u organizaciji GSSuBiH. Voditelj tečaja i domaćin obuke, Marino Vidović, pročelnik GSS HBŽ u Livnu je napisao:

Od 8.do 10. 12. 2017.g. u organizaciji Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) u Livnu održan osnovni tečaj spašavanja i traganja SAR (search and rescue). Tečaj su uspješno završila 33 polaznika. Spašavatelji i suradnici GSS Hercegbosanske županije iz Kupresa, Glamoča, Tomislavgrada, Livna, Hgss Posušje i pripadnici specijalne policije Mup Hbž. Na tečaju je sudjelovalo ukupno 6 instruktora GSSuBiH te su polaznicima prenjeli znanja moderne teorije potrage: taktike traganja, dokazi i tragovi, vođenje potražnog tima u terenu, orjentacija i topografija, digitalna kartografija, rad sa gps uređajima, vođenje baze potražne akcije, osnove medicine gorskog spašavanja. Tečaj je uspješno okončan završnom vježbom potrage na terenu. Sve veći broj akcija spašavanja u proteklom periodu su upravo potrage za izgubljenim i nestalim osobama, gdje je GSSuBiH prepoznao potrebu za što većim brojem obučenih ljudi za potražne akcije spašavanja. Ove godine je kroz SAR obuku prošlo preko 250 ljudi. U Livnu je po prvi put organizirano polaganje za zvanje Spašavatelja tragača koji je uspješno položilo deset spašavatelja GSS HBŽ.

Comments are closed.