Priopćenje za javnost GSSuBiH

U nedjelju, 03.09.2017.g., na Blidinju, u pl. kući Blidinje čiji su domaćini Planinarsko društvo Orlova Stina iz Tomislavgrada, održan je skup voditelja spasilačkih službi GSSuBiH sa GSS HBŽ kao domaćinom.

Moderator događanja je bio Marino Vidović, pročelnik stanice GSS HBŽ.

Na dnevnom redu su bila aktualna događanja u Savezu Gorskih Službi Spašavanja U BiH. Na skupu je sudjelovalo 40 spašavatelja iz 11 spasilačkih službi Saveza.

Sudjelovanje GSSuBiH na nedavnim gašenjima požara je bila prva tema na dnevnom redu skupa, te su spašavatelji, nakon konstruktivne, analitičke diskusije donijeli sljedeći zaključak-stav :

GSSuBiH će i dalje biti uključen u pomaganje kolegama vatrogascima i lokalnim zajednicama pri gašenju požara u nepristupačnim brdskim i planinskim predjelima u okvirima svojih mogućnosti i stručno-tehničke osposobljenosti, pri ćemu ćemo izbjegavati situacije da naši spašavatelji budu izloženi direktnom izlaganju – gašenju vatre na požarištima, a sukladno federalnom zakonu o zaštiti od požara i našoj neosposobljenosti i neopremljenosti za obavljanje zadataka takve vrste.

Obrazloženje: Slanjem spašavatelja u teren požarišta, GSSuBiH direktno ugrožava sigurnost svojih spašavatelja jer ih šalje da obavljaju zadatke za koje nisu osposobljeni, obučeni a niti posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu. Gorski spašavatelji mogu i hoće pomoći pri akcijama gašenja požara u velikom dijelu organizacije, logistike, transporta vozilima, radio-vezom, dronovima, evakuacijama ljudi i sredstava do požarišta. Direktno uključivanje u gašenje vatre je dio posla koji zahtjeva stručna znanja iz oblasti vatrogastva kao i posjedovanje zaštitne opreme koju gorski spašavatelji nemaju. Također je angažman na požarištima u nekoliko navrata bio razlogom da neke stanice nisu imali ljude da pošalju na akcije potraga i spašavanja koje smo imali u zadnje vrijeme jer su spašavatelji bili iscrpljeni i potrošeni na gašenju požara, što uveliko doprinosi ugrožavanju interventnosti GSSuBiH u obavljanju zadataka iz oblasti spašavanja za koje smo opredjeljeni.

Preporuka nadležnima sa naše strane je da intenziviraju razvoj vatrogastva, jer obzirom na klimatske promjene, u narednim godinama možemo očekivati sve više požara velikih razmjera.

U drugom dijelu rasprave o aktualnim problemima, spašavatelji su razgovarali o razvoju i organizaciji spasilačkih službi, njihovom unutrašnjem ustroju, kao i interaktivnoj komunikaciji na relaciji GSSuBiH-spasilačke službe-članice.

Zaključeno je da treba nastaviti sa sustavnim uređenjem odnosa u Savezu i u pojedinačnim službama putem usvajanja pravilnika i poslovnika o djelovanju.

Dalje je Marino Vidović, pročelnik GSS HBŽ održao dvije prezentacije:

  1. Uloga GSS-a u lokalnim zajednicama i način participiranja u lokalnim organizacijama Civilne zaštite
  2. Organizacija GSS HBŽ, praćenje aktivnosti članova, dosadašnja razvojna iskustva.

Nakon toga je usljedila prezentacija Dalmira Miškovića, pripadnika GSS HBŽ o organizaciji razvojnih projekata i mogućnosti uključivanja Saveza i pojedinačnih stanica u projekte koji su u tijeku.

Nakon 5-satne aktivnosti spašavatelji su uspješno okončali današnju radionicu sa ukupnim pozitivnim dojmovima i  sviješću o potrebi za opetovanjem ovakvih skupova.

Comments are closed.