Održana vježba speleo ronilačkog spašavanja na Buni

U sklopu bilaterarne međudržavne suradnje Slovenije i BiH, održana je vježba spašavanja “iza sifona” u izvoru rijeke Bune. Već više od pola godine traju pripreme za ovu vježbu za koju je inicijator bila slovenska JRZ ( Jamarska reševalna zveza ), u suradnji sa Interventnom spasilačkom službom iz Mostara.

Na vježbi su rađeni protokoli spašavanja iz potopljenih podzemnih objekata koji slove za najsloženije spasilačke  operacije.

Slovenska jedinica za tehničko ronjenje skupa sa ISS Mostar izvela je vježbu bezprijekorno, po sljedećem scenariju:

Tri slovenska spiljska ronioca su ušla u vrelo Bune i nakon 100m ronjenja izašli u suhu galeriju gdje dožive nezgodu. Usljed odrona kamena dvojica ronilaca dožive povrede, jedan je lakše a drugi teže povrijeđen.Teže povrijeđeni ronilac ostaje u suhoj galeriji dok je lakše povrijeđeni krenuo prema izlazu u pratnji nepovrijeđenog kolege. U povratku, pred samim izlazom skrenu u kavernu koja ima izlaz, ali je on vertikalno povezan sa gornjom izlaznom spiljom. Nepovrijeđeni ronilac tu ostavlja kolegu na suhom dijelu, a on ide potražiti izlaz i pozvati pomoć.

Uskoro na mjesto nezgode dolaze spašavatelji-tehnički ronioci JRZ Slovenije, ISS Mostar, ronioci FUCZ i SIPA-e te speleo spašavetelji GSSuBiH-HGSS Mostar i SD Herceg ( Speleološko društvo ) iz Mostara, GSS HBŽ i ekipa hitne medicinke pomoći Dr.Safet Mujić.

Dok se ronici spašavatelji pripremaju za zaron, speleo spašavatelji pripremaju izvlačenje i transport lakše povrijeđenog ronioca iz spilje poviše objekta Tekija na vrelu Bune. Simultana vježba spašavanja teče po planu i završava za nepunih 2 sata. Dok su speleo spašavatelji transportirali Tirolskom prečnicom lakše ozljeđenog ronioca, iz vrela su pristigli i ronici spašavatelji sa teže ozljeđenim kojega su onda vertikalnim transportom podigli iz vode i dalje Tirolskom prečnicom prebacili vani na mjesto prihvata. Na kopnu ih preuzimaju gorski spašavatelji koji nastavljaju horizontalni transport u nosiljci Mariner do vozila hitne pomoći.

Na vježbi je sudjelovalo preko 50 spašavatelja iz različitih kategorija, praktički su bile zastupljene sve 4 kategorije spašavanja koje razvija GSSuBiH: kopneno spašavanje, speleo spašavanje, spašavanje na vodi i pod vodom.

Kompleksna vježba spašavanja je urađena u organizaciji GSSuBiH uz veliku pomoć kolega iz Slovenije, sa ISS Mostar kao domaćinom, koji već niz godina uspješno surađuju sa kolegama iz Slovenije.

U subotu, 28.07. vrelo Bune je bilo poprište učenja i vježbanja koje su ispratili brojni gosti i posjetitelji ovog poznatog turističkog odredišta. Svemu je prethodilo tri dana priprema za vježbu pri kojima su se održala predavanja, rađeni probni zaroni u Crnom vrelu u kanjonu Neretve te nekoliko radnih sastanaka timova koji su sudjelovali u vježbi.

Vježbu su posmatrali i gosti: vojni ataše Slovenije u BiH, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FUCZ, CZ HNK/Ž, SIPA-e.

Comments are closed.