Održan trening CRT u Sloveniji

Žana Marijanović, instruktorica speleo spašavanja GSSuBiH sudjelovala je u svojstvu instruktora na nedavno održanom treningu speleo spašavanja u Sloveniji.

Njeno izvješće sa događaja:

CAVE RESCUE TRAINING

  1. – 24. September 2017.

Sežana ,Slovenija

 

U okviru incijative na katastrofe i prevenciju za jugoistočnu Europu (DPI SEE) ,Ministarstva obrane,Uprave za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica katastrofe u suradnji sa Jamarskom reševalnom službom provodi se međunarodna obuka speleospašavanja  CRT 2017.

Na već devetoj po redu međunarodnoj obuci CRT, sudjelovalo je 20 polaznika iz  10 zemalja: Slovenije,Albanije,Srbije,Makedonije,Bosne i Hercegovine,Crne Gore,Turske,Bugarske,Rumunije i Hrvatske.

Preko 80 sati ,stručnih predavanja i intezivnih treninga 8 instruktora, Maks Merela (SLO), Aleš Stražar(Slo),Bojan Jareb(Slo),Marjan Vilhar(Slo),Marko Erker(Slo),Vesna Milojević(Slo),Aleksandar Ravas(Gorska služba spašavanja Srbija),Žana Marijanović (GSSuBiH)  su polaznike uveli u svijet tehnika speleospašavanja,od raznih manevara, tirolskih prečnica, protuutega,tehnika samospašavanja ,načina nošenja nosila u uskim i  neprohodnim prostorima,te raznih sistema za podizanje i spuštanje.

Pored rada na stijeni,polaznici su uvježbavali i spašavanje iz speleoloških objekata iz dubine od -70 m te horizontalnim sustavima od 300m.

Zadovoljni novim stečenim znanjem polaznici su se vratili doma sa naučenim tehnikama koje će dalje uvježbavati i primjenjivati u svojim zemljama.

 

Žana Marijanović, instruktorica speleo spašavanja GssuBiH

Comments are closed.