Održan tečaj potrage i spašavanja u Ljubuškom

U Ljubuškom, proteklog vikenda od 26.-28.4.2024. održan je SAR tečaj (tečaj potrage i spašavanja) za pripadnike Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.

Trodnevnu obuku pohađalo je 17 polaznika iz GSS Soda Lukavac, ISS Zenica, GSS Ljubuški, HGSS Čitluk, GSS Grude, GSS Tomislavgrad, GSS HBŽ i HGSS Posušje.

Polaznici su prošli teorijsku i praktičnu obuku potrebnu za sudjelovanje u akcijama potrage i spašavanja usvajajući znanja iz topografije i digitalne kartografije, organizacije potražnih akcija, taktika traganja prema suvremenoj teoriji potrage, suvremenim metodama traganja, komunikacijama, vođenju grupa u terenu, rad sa GPS uređajima, korištenje mobilnih aplikacija te prezentacija rada dronova sa termovizijom.

U sklopu završne vježbe, koja je koordinirana iz zapovjednog vozila, prema realnom simuliranom scenariju, uz digitalnog kartografa, tragalo se za tri unesrećene osobe. Svi timovi u terenu su bili praćeni tijekom cijele vježbe. Po završetku je napravljena analiza kvalitete kretanja tragača u terenu te analiza same završne vježbe.

Comments are closed.