Obučena nova generacija SAR timova GSSuBiH

DSC01201 (Small) DSC01198 (Small)GSSuBiH je bogatiji za 22 spašavatelja-tragača, nakon obuke za SAR timove koja je održana proteklog vikenda na Bogodolu, u planinarskom domu HPD Prenj 1933.

Spašavatelji iz GSS Jablanica, GSS Široki Brijeg i HGSS Mostar prošli su kroz obuku traganja za izgubljenim i nestalim osobama i time se pridružili velikom SAR timu GSSuBiH.

5 instruktora i predavača GSSuBiH obučavali su polaznike tečaja vještinama traganja u  terenu. Teme tečaja su bile : taktike traganja, interakcija informacija u potragama, organizacija i tijek potražne akcije, orijentacija i topografija, uvod u digitalnu kartografiju, rad sa GPS uređajem, korištenje radio veze u GSSuBiH, standardne procedure, disciplina traženja20160213_181831

Svi tečajci su pokazali visoku razinu zanimanja za obrađene teme i uspješno su napravili završnu vježbu na kojoj du pokazali stečene vještine traganja, na završnoj analizi uočili propuste i nedostatke načinjene tijekom izvođenja vježbe te na zajedničko zadovoljstvo priveli obuku kraju.

Obzirom na zanimanje koje mladi ljudi pokazuju za uključivanje u rad spasilačkih službi, za očekivati je da već idućeg mjeseca ponovimo ovu obuku za novu generaciju spašavatelja-tragača.

Comments are closed.