Nizom događaja obilježeni rezultati velikog projekta gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine i Češke Republike

U Ljubuškom i okolici, u programu i na marginama velikog Ljubuškog outdoor festivala (LJOF) Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) i Horska služba Češke Republike organizirali su cijeli niz događaja i aktivnosti kako bi predstavili i obilježili rezultate projekta Jačanja kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini koji uz potporu Češke razvojne agencije provode Horska služba Češke Republike, Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Doprinos sigurnom kretanju u nepristupačnim područjima

U sklopu programa samog festivala, sudjelujući na tribini o sigurnom kretanju u prirodi, predstavnici Horske službe Češke Republike predstavili su sigurnosne izazove s kojima se suočavaju i aktivnosti koje provode gorski spašavatelji u Češkoj razmjenjujući time svoja iskustva sa organizatora outdoor aktivnosti u našoj zemlji. Na drugom događaju, tribini u organizaciji gorskih službi spašavanja, predstavljene su aktivnosti i rezultati zajedničkog projekta i video materijali za edukaciju najmlađih u sigurnom kretanju u planinama.

Predstavnici gorskih službi spašavanja održali su u Ljubuškom i sastanak sa predstavnicima planinarskih saveza u našoj zemlji pripremajući aktivnosti na osiguranju opasnih mjesta Bijele staze Via Dinarica koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a rezultat je studije sigurnosti koju su u sklopu projekta izradili eksperti gorskih službi spašavanja.

Sam projekt i aktivnosti gorskih službi spašavanja u svakodnevnom spašavanju ljudskih života na nepristupačnim područjima predstavljeni su kod slapova Kravice na posebnom štandu koji je svo vrijeme trajanja festivala bio postavljen na festivalskom izložbenom prostoru.

Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja donacijom iznimno vrijedne opreme i literature

Na izložbenom prostoru festivala organizirana je i svečana primopredaja opreme za spašavanje koju je Horska služba spašavanja Češke Republike donirala gorskim službama spašavanja iz cijele zemlje. Ovo je već druga donacija vrijedne opreme gorskim službama spašavanja jer je školski set opreme za obuku gorskih spašavatelja doniran prošle godine.

Osim vrijedne opreme, gorskim službama spašavanja dodijeljeni su i priručnici za obuku koji su pripremljeni i izrađeni u sklopu projekta i to priručnik o ljetnim i zimskim tehnikama spašavanja te Search and Rescue – priručnik za spašavatelje tragače.

Potreba za praćenjem razvoja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini

Nizom razgovora i sastanaka predstavnika gorskih službi spašavanja i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine razmijenjena su mišljenja o rezultatima i mogućnostima ovog zajedničkog velikog projekta i naglašena potreba za boljim upoznavanjem rezultata i razvoja gorskih službi spašavanja koji je posljednjih godina iznimno intenzivan i odavno je premašio sadašnje okvire pravne regulative koja se bavi gorskim spašavanjem u našoj zemlji. Intenziviranje zajedničkih aktivnosti na pripremi novih pravnih propisa značajno bi doprinijelo nastavku razvoja gorskih službi spašavanja.

Comments are closed.