Najava obuka za search manager-e i speleo-ronioce

U Gospiću je 23.10.2014.god. održan sastanak instruktora search-manager-a na temu pripreme obuka za vođe potraga u narednih godinu dana kako u HGSS-u,tako i u GSSuBiH.

Već u 12.mjesecu o.g. u Paklenici ide tečaj na kojem će petorica search-manager-a iz GSSuBiH sudjelovati kao predavači i demonstratori : Sabahudin Spahović-GSS Jablanica,Žarko Pehar-HGSS Čitluk,Mario Barbarić-GSS Široki Brijeg,Miroslav Mihalj i Zdenko Marić-HGSS Mostar.

Već u 1.mjesecu 2015.god. tečaj se održava u BiH i to u dva vikenda : 09-11.01.2015. i 16-18.01.2015.god.gdje će hrvatski i BiH instruktori obučavati nove vođe potraga u GSSuBiH.

Moderne metode traženja i spašavanja koje je usvojio i primjenjuje u svojoj praksi GSSuBiH podrazumijevaju korištenje multidisciplinarnih vještina i znanstvenih kategorija-od matematike,statistike,digitalne kartografije,do intuitivnih procjena zasnovanih na velikom iskustvu u potragama,te su obuke budućih search-manager-a sve složenije i zahtjevnije.

U 1.mjesecu iduće godine će također slovenski instruktori spašavanja u spiljskom ronjenju biti nositelji obuke spašavateljima roniocima u BiH,obuka koja je bila planirana za 12.mjesc,ali je zbog zauzetosti instruktora iz Slovenije prebačena za 1.mjesec 2015.god.,kojoj će domaćin biti ISS Mostar.Procedure potrage spašavanja pod vodom su jedne od najzahtjevnijih i najopasnijih u spasilačkim službama i GSSuBiH je već duže vrijeme u suradnji sa slovenskom službom spelo-ronjenja i rado razmjenjujemo iskustva sa njima.2012-06-02_18.57

Comments are closed.