GSSuBiH na vježbi u Sloveniji

Trening spašavanja pri spiljskom ronjenju, održan u vrelu Bilpa u Sloveniji je bila je ujedno prilika za obnavljanje licence spiljskim roniocima-spašavateljima, pripadnicima jedinice za tehničko ronjenje slovenske Civilne zaštite.

Naš predstavnik Zoran Vlaho voditelj ISS Mostar, aktivni spiljski ronilac i spašavatelj, instruktor spašavanja na vodi i pod vodom, aktivno je sudjelovao u ovoj vježbi na kojoj je demonstriran i uvježbavan protokol spašavanja unesrećenog ronioca iza sifona.

Ovo je, inače kategorija ronjenja kojom se bavi jako mali broj ronilaca jer je izuzetno zahtjevna i opasna i mnogi je rangiraju na prvo mjesto po opasnosti i broju stradalih u spiljskom ronjenju.

GSSuBiH u svojim službama razvija ovu kategoriju spašavanja i već godinama spasilačka služba ISS Mostar razvija i gradi odnose sa spasilačkom službom republike Slovenije. Rezultat te suradnje je i ova održana zajednička vježba, a sljedeći događaj takve vrste je dogovoren da se održi u Mostaru, gdje će domaćin biti GSSuBiH.

Interventna Spasilačka Služba Mostar radi na razvoju spiljskog ronjenja već više od 10 godina, počevši od dolaska francuskih spiljskih ronilaca u naše krajeve. Ronjenje vrela u hercegovačkom kršu je uvijek privlačilo svjetsku ronilačku elitu, te je prošlogodišnje ronjenje u vrelu Crno Oko u Grabovici, u organizaciji ISS Mostar, izazvalo svjetsku medijsku pozornost. National Geographic je poslao svoju ekipu snimatelja da zabilježi ovaj događaj.

Najzaslužniji za ova događanja je svakako Esad Humo, instruktor ronjenja i gorski spašavatelj, jedan od osnivača GSSuBiH koji je ujedno bio i prvi spiljski ronilac u našim krajevima. Pomagao je svojim francuskim kolegama pri ronjenju naših vrela i kroz ta zajednička ronjenja obučavao speleo-ronilački tim ISS-a koji je danas temelj i okosnica bavljenja ovom zahtjevnom aktivnošću i razvoju protokola spašavanja pod vodom.

Spašavanje pod vodom je inače pomalo apsurdan pojam jer se zapravo najčešće tu radi o evakuaciji utopljenika iz vode, ali postoje situacije gdje ronioci mogu pomoći kolegama koji su u problemima pri ronjenju, a također se vrlo često radi i o tome da tijelo utopljenika nije lako pronaći ispod površine vode, te je potrebno poduzeti potragu pod vodom. Iz tih razloga je nastala potreba za ustanovljavanjem protokola spašavanja pod vodom, koju je GSSuBiH ustanovio i razvija je u svojim spasilačkim službama.

Jedinica za tehničko ronjenje pri Civilnoj zaštiti Slovenije je prisutna na našem podneblju već godinama i jedni su među vodećima u Evropi u ovoj aktivnosti. GSSuBiH i ISS Mostar će njegovati ovu kategoriju spašavanja u svojim razvojnim planovima u budućnosti.

Kolega Vlaho je u svom izvješću sa vježbe zabilježio:

23.06 I 24.06 U ORGANIZCIJI CIVILNE ZASTITE REPUBLIKE SLOVENIJE ODRZANA JE VJEZBA SPASAVANJA UNESREĆENOG IZ SIFONA.

OVA VJEZBA UJEDNO JE BILA I GODIŠNJA PROVJERA JEDINICE ZA TEHNIČKO RONJENJE KOJA DJELUJE PRI CZRS A I PRILIKA DA SE SVE SLIČNE JEDINICE IZ REGIJE UPOZNAJU SA PROCEDURAMA PRI OVAKVIM INTERVENCIJAMA KOLEGA IZ SLOVENIJE.

PRVI DAN VJEŽBE JE ISKORIŠTEN ZA UVJEZBAVANJE SVIH DETALJA U KONTROLISANIM UVIJETIMA BAZENA NA OBUČNOM CENTRU U IG-u DOK SE DRUGI DAN RADILA SIMULACIJA AKCIJE SPASAVANJA IZ VRELA BILPA.

VJEZBA SE SASTOJALA OD ZARONA U VRELO,PRONALASKA UNESREĆENOG U SUHOM DIJELU IZA SIFONA,PROVLAČENJE LINIJE ZA DIREKTNU KOMUNIKACIJU VANJSKIH EKIPA SA SPELEORONILAČKOM EKIPOM, PAKOVANJE UNESREĆENOG U SPECIJALNO ZA OVAKVE INTERVENCIJE PRIPREMJENO SUHO ODIJELO I NOSILA,POVRATAK KROZ SIFON SA UNESREĆENIIMG_0735 (Small) IMG_0788 (Small) IMG_0792 (Small) IMG_0842 (Small) IMG_0879 (Small) IMG_0921 (Small) IMG_0924 (Small) IMG_0947 (Small) IMG_0984 (Small) IMG_1001 (Small) IMG_1011 (Small)M U NOSILIMA TE VERTIKALNI TRANSPORT OD VRELA DO OBLIŽNJE CESTE.

KOLEGE IZ SLOVENSKE ENOTE ZA TEHNIČKO POTAPLJANJE  SU POKAZALE VISOKI NIVO OPREMLJENOSTI I OBUCENOSTI TE ZAJEDNO SA SVOJIM KOLEGAMA IZ JAMARSKE REŠEVALNE SLUŽBE USPJESNO IZVELI OVU KOMPLICIRANU MULTIDISCIPLINARNU SIMULACIJU AKCIJE.

OVOM PRILIKOM SU OSTVARENI BROJNI KVALITETNI KONTAKTI TE DOGOVORENA KONKRETNA SURADNJA U VIDU ZAJEDNIČKE VJEŽBE KOJA BI SE TREBALA ODRZATI U MOSTAR U NAREDNOM PERIODU.

S OBZIROM DA SLOVENSKA JEDINICA ZA SPAŠAVANJE IZ SIFONA ODGOVARA U NAJKRAĆEM ROKU NA SVE POZIVE ZA POMOC SVIM DRZAVAMA SA KOJIMA IMA BILATERALNI SPORAZUM A MEDJU KOJIMA JE I BIH OVAJ NAS POSJET KAO I BUDUĆA VJEŽBA U MOSTARU JE ODLICNA PRILIKA DA USPOSTAVIMO I UVJEZBAMO  ZAJEDNIČKE PROCEDURE SPAŠAVANJA TE PRECIZNO DOGOVORIMO MEHANIZME ZA POZIVANJE U POMOĆ PRI AKCIJAMA NA NIVOIMA CIVILNIH ZASTITA RS I HNK TE JEDNICA ZA SPAŠAVANJE IZA SIFONA CZRS I GSSUBIH.

Comments are closed.