GSSuBiH na osiguranju marša mira u Srebrenici

Spasilačke službe GSS Srebrenik i GSS Novi Grad Sarajevo imali su pune ruke posla na prva dva dana marša mira koji je jučer krenuo prema Potočarima.

Po teškom terenu, mokrom i klizavom događale su se manje nezgode sudionicima marša gdje su naši spašavatelji priskakali u pomoć i sanirali lakše ozljede, ogrebotine usljed posklizavanja, pomagali na prelascima na strmijim mjestima, preko potoka i ostalih težih prepreka za ljude koji nisu vični kretanju po teškim terenima.

Danas su naši spasioci zabilježili i dvije ozbiljnije intervencije  pri kojima su ukazivali prvu pomoć i radili transport povrijeđenih. Naime, jedan američki državljanin je usljed zdravstvenih problema kolabrirao od iscrpljenosti što je zahtjevalo transport koji je bio naporan i težak po blatnjavom i strmom terenu te je potrajao skoro 4 sata do vozila sa spasilačkim timom FUCZ koji su prihvatili i dalje prevezli unesrećenog do bolničke ustanove.

Nedugo poslije toga žena porijeklom iz Bjeljine je povrijedila nogu pri padu na klizavoj strmini i morali su je transportirati također do timova FUCZ koji su je preuzeli.

U akciji spašavanja su pripomogli i pripadnici Crvenog križa i članovi GSS Bihać koji su se zatekli na terenu kao sudionici marša na dionici koju osigurava GSS Srebrenik sa Enesom Bešićem na čelu.

Comments are closed.