GSS Srebrenik na vježbi u Vinkovcima

Pročelnik stanice GSS Srebrenik Enes Bešić sa kolegama je prisustvovao današnjoj vježbi koju je organizirala HGSS Vinkovci :

Dana 08.04.2017.godine pripadnici GSS u BiH, stanica Srebrenik, Enes Bešić (pripadnik HGSS-a te pročelnik stanice Srebrenik), Mensur Hasanbašić te Muamer Okić, prisustvovali su i aktivno uzeli učešće u vježbi „Grabarje 2017“ odžanoj u Vinkovcima u organizaciji Hrvatske Gorske Službe Spašavanja.

Cilj vježbe: Vježba upotrebe GPS uređaja te uvježbavanje  tehnika  potrage za nestalim osobama.

Lokacija održavanja vježbe: Operativni dio vježbe proveden je na području šume Grabarje općina Andrijaševci nedaleko od lovačkog doma LD „Jelen“ Vinkovci.

Scenarij vježbe ogledao se u tome da se muška osoba izgubila na lokalitetu šume Grabarje i teže povrijedila, te je kontaktirala Žurni centar Vukovar, ali nažalost zbog nedostatka baterije na mobilnom aparatu i nepoznavanja lokacije na kojoj se nalazi ŽC 112 Vukovar o ovom slučaju obavještava i OKC PU Vukovarsko-Srijemske županije te pročelnika PUZS Vukovar. Nedugo nakon toga ŽC prima još jednu prijavu od porodice da je nestala starija muška osoba (78 godina) koja boluje od demencije. Po nalogu pročelnika, Žurni centar 112 obavještava načelnika općine Andrijaševci o izgubljenim osobama, gdje načelnik donosi odluku o mobilizaciji dijela operativnih snaga sa područja općine. Pročelnik PUZS-a obavještava pročelnika stanice Vinkovci HGSS-a o potrebi organiziranja potražne akcije. 
Nakon stizanja na teren sve raspoložive snage HGSS-a kreću u potragu podijeljeni u 4 tima.
Zahvaljujući dobroj obučenosti psa tragača, osoba koja boluje od demencije biva brzo pronađena, dok je ekipa tragača detaljnom pretragom terena pronašla prvu nestalu osobu nakon nešto malo manje od sat vremena. Nakon pronalaska prve nestale osobe, zapovjednik tima tragača dojavljuje u bazu da je osoba pronađena te o stepenu povrede koju su zatekli na licu mjesta, nakon čega baza upućuje na teren tim za transport koji stiže do unesrećenog te ga transportuju do vozila hitne medicinske pomoći koji povrijeđene prevoze u bolnicu.

Comments are closed.