GSS Novi Grad Sarajevo: Jedan tim na potrazi, drugi na vježbi

Pripadnici GSS Novi Grad Sarajevo i danas su nastavili potragu za nestalom R.B. na širem području Sarajeva, a jedan tim sudjelovao u zahtjevnoj pokaznoj vježbi koja se održala u devastiranom hotelu Igman na Velikom polju. Na vježbi učestvovalo je ukupno 57 osoba.

Fahrudin Dobrača – GSS Novi Grad istakao je da je vježba pokazala upravo ono što joj je bio i cilj, a to je da se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih službi, volonterskih organizacija i pojedinaca u kriznim situacijama može osigurati bezbjedan boravak u lokalnoj zajednici.

Prilikom pokazne vježbe izvršene su simulacije gašenja požara nastalog ekspolozijom unutar devastiranog hotela, zatim spašavanje dvije teško povrijeđene osobe, te 10 lakše povrijeđenih, brzu evakuaciju spasioca koji je ostao zarobljen prilikom urušavanja stepenica na bezbjednu lokaciju, a potom helikopterskog transporta životno ugroženih osoba sa krova objekta.

Vježbu su nadzirali instruktori njih pet iz Gorske Reševalne Zveze Slovenije, a u vježbu je bio uključen i helikopter EUFOR-a u BiH.

“Važno je vidjeti da sve agencije zajedno rade jer ovakav zajednički vid djelovanja garancija su za sigurnije okruženje. Drago mi je da je i EUFOR dio ove vježbe” kazao je Martin Dorfer komandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Pored Općine Novi Grad Sarajevo kao organizatora u pokaznoj vježbi učestvovali su pripadnici EUFOR-a, MUP-a Kantona Sarajevo tačnije Jedinica za specijalističku podršku i Policijska stanica Trnovo, GSSUBiH, Paramedic Sarajevo, Lokom Novi Grad, Crveni križ Novi Grad ,Domovi zdravlja Kantona Sarajevo ispostava Novi Grad Sarajevo.

Comments are closed.