FOTO: Međunarodni skup speleospašavanja u Srbiji

Naša članica Žana Marijanović bila je dio tročlanog tima GSSuBiH koji su predstavljali BiH na međunarodnoj obuci u spašavanju iz speleoloških objekata (CRT),  koja se održala na Bjeljanici, u kanjonu rijeke Resave u Srbiji.

obukasrbija1

 

 

 

 

 

Obuka je trajala 9 dana, od 13. do 21. rujna, u okviru incijative Jugoistočne Europe za prevenciju i spremnost na katastrofe (DPPI SEE). U obuci je sudjelovao 21 polaznik iz 9 zemalja – Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Albanije,Turske i Srbije.

obukasrbija2

 

 

 

 

Pod budnim okom 12 instruktora iz Slovenije, Srbije i Hrvatske polaznici su prošli kroz složene tehnike kretanja po užetu, samospašavanje, spašavanje i skidanje unesrećenog sa užeta, razne trehnike spuštanja i podizanja unesrećenog prilagođene konfiguraciji terena,tirolske prečnice te simulacije različitih situacija spašavanja unesrećenih iz speleoloških objekata.

 

obukasrbija3

 

 

 

 

Speleospašavanje je u svim ovim zemljama oćeprihvaćena tehnika koja je najviše upotrebljiva kod spašavanja iz ruševina u slučajevima zamljotresa i ostalih velikih katastrofa. Speleo tehnike spašavanja su nezamjenjivi dio sustava zaštite i spašavanja i naši spašavatelji već četvrtu godinu za redom sudjeluju u međunarodnim obukama ovog tipa kao na redovitim tečajevima speleospašavanja u Hrvatskoj koje provodi GSS Hrvatske.

 

obukasrbija4

 

 

 

 

 

Speleo društvo Herceg koje djeluje u Mostaru već treću godinu, oslonjeno na stručnu i tehničku podršku spasilačkih službi – HGSS i ISS Mostar, postiglo je već zavidnu razinu organiziranosti djelovanja na planu istraživanja speleo objekata u regiji Hercegovine i šire.

obukasrbija5

 

 

 

 

Strateške orijentacije naših udruga usmjerene su i dalje ka snažnom razvoju kvalitetnih sportskih, tehničkih, istraživačkih i spasilačkih aktivnosti koje sve skupa polučuju stvaranje kvalitetnog ljudskog potencijala za svrhu poboljšanja zaštite i spašavanja u BiH.

Comments are closed.