Ambasadorica Češke Republike na obilježavanju predaje vrijedne opreme gorskim službama spašavanja

foto: Fena

Veliko mi je zadovoljstvo i čast da mogu prisustvovati predaji opreme koju je donirala Gorska služba Češke Republike svojim partnerima u Bosni i Hercegovini i na taj način otvoriti projekt suradnje Gorske službe Češke Republike i Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.” izjavila je ambasadorica Češke Republike u Bosni i Hercegovini njena ekselencija Ivana Hlavsova povodom predaje školskog seta opreme koju je za potrebe školovanja gorskih službi spašavanja u našoj zemlji, u sklopu projekta Jačanja kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja donirala Gorska služba Češke Republike.

“Mnogi češki turisti dolaze u Bosnu i Hercegovini, jednu od omiljenih destinacija i vole planinariti. Naše planine nisu poput vaših i mnogi od njih nisu pripremljeni na opasnosti i izazove s kojima se suočavaju tijekom planinarenja. Nažalost, zbog toga im je više puta trebala pomoć gorskih službi spašavanja u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Odgovornost koju zbog toga osjećamo bila je jedan od razloga zbog koga smo htjeli pomoći gorskim službama spašavanja iz Bosne i Hercegovine da imaju odgovarajuću opremu” rekla je Hlavsova.

Oprema je stigla nedavno i danas smo u prilici izvršiti primopredaju od njene ekselencije ambasadorice Ivane Hlavsove. Drago nam je da surađujemo sa Češkom Republikom, sa Gorskom službom Češke Republike i Češkom razvojnom agencijom i sa svim naši kolegama u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prilika da se integriraju svi faktori koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju u našoj državi, prije svega gorske službe spašavanja, što i jeste cilj projekta, a onda i Ministarstvo sigurnosti BiH i ostali koji mogu doprinijeti u zaštiti i spašavanju. Jedan od ciljeva je i povećanje sigurnosti posjetitelja planina, pa su u projekt uključena i planinarska društva i planinarski savezi” rekao je predsjednik Upravnog odbora Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini Zdenko Marić.

Projektom jačanja kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini koji uz potporu Češke razvojne agencije provode Gorska služba Češke Republike te Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) i Ministarstvo sigurnosti BiH, pored opremanja predviđena je i izrada studije stanja gorskih službi spašavanja u našij zemlji, zajednička obuka instruktora gorskog spašavanja iz obje zemlje, izrada metodoloških priručnika te provedba preventivnih aktivnosti na jačanju sigurnosti u planinama Bosne i Hercegovine u suradnji s planinarskim savezima.

Događaj u Mostaru bio je prilika i za razgovore o ciljevima projekta, a izjave sudionika pokazale su prijeku potrebu za izradom zakona o gorskim službama spašavanja po uzoru na ostale zemlje

Znam da je komplikovana struktura vaše države i kompletna struktura sistema gorskih službi, ali naši kolege iz Gorske službe Češke Republike rado bi doprinijeli tomu da i struktura postane efikasnija” rekla je povodom toga Hlavsova.

Mi smo svjesni značaja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, ali i svjesni svega onoga što bi trebalo uraditi kako bi gorske službe spašavanja imale pravo mjesto i ulogu u sistemu zaštite i spašavanja. Pored opreme nama je cilj sačiniti analizu stanja gorskih službi spašavanja kako bi na osnovu analize i iskustava Horske službe spašavanja Češke Republike došli do nacrta zakona o gorskim službama spašavanja Bosne i Hercegovine kojim bi se definirao njihov status, uloga i što je najvažnije način financiranja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.” izjavio je Idriz Brković šef odsjeka za strateško planiranje Ministarstva sigurnosti BiH.

Mi smo služba i mi želimo biti služba i nastojimo to biti. Mi smo već dokazali puno puta na terenu, svaki put kad se dogodi incident policija nas zove. I mi se tako i ponašamo”, kaže Zdenko Marić, predsjednik Upravnog odbora GSS u BiH.

Comments are closed.