Potraga na Miljacki u Sarajevu

Spasilački timovi GSSuBiH-ISS Mostar i HGSS Mostar su su jučer sudjelovali u potrazi za mladićima nestalim u rijeci Miljacki u Sarajevu.

Uz pomoć i potporu kolega iz spasilačkih službi GSS Ilidža, GSS Novi Grad Sarajevo, SRK Konjic, i FUCZ koja vodi ovu opsežnu potragu. Na terenu potrage je jučer bilo ukupno preko 300 spašavatelja a tražilo se na velikom području od Sarajeva do Visokog, gdje je i pronađeno tijelo jednog utopljenika. Potragu za drugim tijelom su naši timovi radili ponovno u užoj zoni nedaleko od njihovog nestanka.

Goran Mitrić, instruktor GSSuBiH za spašavanje na vodi i pod vodom vodi je operaciju traženja na vodi u jučerašnjoj potrazi rađenoj po metodama R3 spašavanja na vodi. Pripadnici SRK Konjic su osiguravali ekipe na obje obale rijeke dok su pripadnici ISS Mostar radili traganje na rolni-mijestu utapljanja i kontratokovima oko obližnjeg mosta. GSS Ilidža, GSS Novi Grad Sarajevo, FUCZ i HGSS Mostar su davali kopnenu podršku kolegama iz ISS koji su radili na vodi.

Ovaj segment traganja je izveden uspješno, i uz standardne mjere sigurnosti i opreza prema spašavateljima na terenu. Koordinacija operacije je bila olična i sve su službe davale svoj maksimum. Postavljena je tirolska prečnica u visini rolne sa kojih je rađena kontrola upravljanjem čamcom na vodi a dva tima su postavili sidrišta nizvodno sa kojih je vršena korekcija položaja zadnjeg dijela čamca te su spašavatelji na čamcu mogli uspješno raditi željene manevre na vodi. Obavljen je detaljan pregled rolne i poručja “vrenja” te se sa velikom sigurnošču može uztvrditi da utopljenik nije u tom dijelu rijeke.

Drugi dio operacije je izveden 300m. nizvodno oko betonskih stopa mosta. Korištena je tehnika manevriranja čamcem uz pomoć ” živih” sidrišta sa ljudima, dok je čamac bio osiguran čvrstom vezom sa samog mosta. Dolaskom mraka ukazala se i potreba za rasvjetom koju su vrlo efektno osigurali pripadnici FUCZ putem mobilnog generatora i velikog reflektora te su spašavatelji mogli privesti kraju svoju operaciju potrage.

Cijelo vrijeme trajanja ove potrage, policijski su službenici osiguravali mjesto događaja i omogućili spašavateljima nesmetan rad na terenu.

Koordinacija među službama je kod složenih operacija uvijek izniman problem, ali možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je ovaj put to funkcioniralo besprijekorno uz veliko zalaganje voditelja i svih sudionika akcije. Vrlo osjetljivi i zahtjevni manevri čamcem koji su zahtjevali preciznost i uigranost, brzu koordinaciju i reakciju na sidrištima, rađeni su na uvježban i profesionalan način koji je ostavljao dojam da to radi jedan uigrani tim a ne 6 timova od kojih većina prvi put rade zajedno na terenu.

Potaga se nastavlja i danas u predjelu Visokog.

cof

cof

 

Comments are closed.