Tri djevojke GSSuBiH na tečaju speleo-spašavanja u Sloveniji

U organizaciji Slovenskog CRT i Jamarske Reševalne Zveze Slovenije,u Sloveniji se organizira međunarodni trening-obuka u speleo-spašavanju za žene u trajanju od 8 dana,počev od 25.04. Zemlje učesnice su Njemačka,Iran,BiH i Slovenija kao domaćin.

Tri djevojke ,članice GSSuBiH : Žana Marijanović ( HGSS Mostar ), Jelena Simović ( GSS Foča ) i Aida Ćatić ( ISS Mostar ) otputovale su jutros u Sloveniju da predstavljaju našu državu na ovom značajnom spasilačkom događaju.

Obzirom da je spiljsko spašavanje iznimno zahtjevna i složena kategorija spašavanja,zanimanje djevojaka za ovu aktivnost prava je rijetkost,te su naše djevojke istinski ponos mlade spasilačke asocijacije – GSSuBiH koja u svojim strateškim orijentacijama razvija i potiče ovu vrstu spašavanja u svojoj praksi.

Tehnike koje se koriste u speleo-spašavanju su nezamjenjive pri spašavanju iz ruševina,te kao takve predstavljaju važnu kariku u sustavu zaštite i spašavanja.GSSuBiH planira dalje razvijati ovaj segment spašavanja u svojim redovima i već u 7.mjesecu ove godine u pripremi je obuka u speleo-spašavanju u našoj organizaciji u trajanju od 7 dana, koja će se održati u Mostaru,i kojoj će domaćin biti HGSS Mostar a realizirat će se uz pomoć instruktora iz Hrvatskog GSS -a,kao i domaćih instruktora speleo-spašavanja.SAM_9674 (Medium)

Očekuje se 10-tak polaznika tečaja, obzirom na zahtjevnost  tehnika i spremnost koja se traži od spašavatelja,ovakve obuke nikada nisu masovne.

Comments are closed.