Spašen Češki planinar na Čvrsnici

Nakon što se razdvojio od djevojke Poljakinje, Čeh Mihael Eich ( 28g.) krenuo je sam sa Crepulje na Čvrsnici prema Drijenču. Kako je njegova djevojka izjavila policiji, nije imao ni hrane ni vode i zadnji put ga je vidjela oko 11h. na predjelu Crepulje. Ona je potom sišla u Jablanicu, a njega nije bilo. Još na domu Vilinac se žalio da ga bole koljena.

To je bilo dovoljno informacija da se uzbuni GSS Jablanica koji odmah kreću u teren, podjeljeni u dvije ekipe, iz dva pravca tražiti nestalog prije mraka. Ostali timovi GSSuBiH su bili u pripravnosti za moguću opsežniju potragu.

Načelnik GSS Jablanica Sabahudin Spahović poslao je dva tima koji su krenuli prema Plasi i drugi  koji su krenuli iz pravca Podgrada prema Drijenču imali su sreću i naišli na iscrpljenog i dehidriranog Mihaela, koji nije imao nikakvih povreda i nakon rehidracije i odmora, počelo je spuštanje prema dolini.

Sve se brzo i dobro završilo sretno po Čeha Mihaela. Pravovremenom intervencijom, za nešto više od 2h. GSS Jablanica je spasio planinara.

Comments are closed.