spašavanje u lavinama

u organizaciji ugledne Slovenske asocijacije EVRPL iz Ljubljane,na Vogelu je održana međunarodna obuka potražnih pasa za rad na lavinama.

Obuci je prisustvovalo 35 pripadnika HGSS Hrvatske, GSS Italije, GRS Slovenije-domaćini i pripadnici GSSuBiH-dva potražna tima HGSS Mostar.

Međunarodni instruktor za obuku pasa Borut Modrič ( na slici sa našim dog-hendlerima GSSuBiH – V.Dujmovićem i D.Bilićem ) vodio je ovaj vrlo zahtjevni tečaj koji se odvijao na 2000 m n/v,gdje su 4 dana potražni psi učili kako pronaći zatrpanog lavinom.

Nakon ove uspješne obuke,u povratku naši timovi odmah nastavljaju aktivnost na Riječkom Platku, gdje se ovog vikenda odvija službeni trening HGSS Hr. za potrage sa psima na laviniDSC_0137 (Large) IMG_20150212_122508 (Large) IMG_20150212_132322 (Large).

Lavine su sve veći problem za planinare i turiste,kako u Alpskim zemljama ,tako i u našim planinskim područjima,te je brzina pronalaska zatrpanog u lavini od presudnog značaja za preživljavanje istog.Od 15-30min. je maksimalno vrijeme pronalaska i odkopavanja unesrećenog pod lavinom gdje možemo očekivati da ćemo naći živog čovjeka, zato su dobro trenirani potražni psi nezamjenjivi zbog brzine pronalaska i njihove pokretljivosti na lavini.

GSSuBiH ulaže velike napore da educira svoje spašavatelje u skladu sa evropskim standardima.

Comments are closed.