Priopćenje za javnost GSSuBiH

Želimo prije svega da izrazimo iskrenu sućut obitelji stradalog dječaka Konstantina, i razumjevanje i potporu svim spasiocima koji su ovih dana ulagali velike napore da se nestali dječak pronađe.

Ujedno nam je i žao što nas nisu pozvali da im pomognemo u ovoj zahtjevnoj spasilačkoj misiji u kojoj smo i mi mogli kvalitetno pomoći.

Mislimo da je svima jako dobro poznato da se GSSuBiH već godinama vrlo aktivno i kvalitetno bavi traganjem za izgubljenim i nestalim osobama i zato nam je pomalo čudno zašto nas kolege nisu pozvale u pomoć u ovu akciju potrage za nestalim dječakom.

Nikako ne želimo tvrditi da bi uz našu pomoć dječak bio brže pronađen, ali mislimo da je svakako neopravdano i ljudski i stručno-ne angažirati sve raspoložive resurse i snage koje vam stoje na raspolaganju, pogotovu na tako osjetljiv incident kakav je nestanak autističnog dječaka.

Iskreno nam je žao zbog ovoga propusta i nadam se da će ubudućim slučajevima naše kolege spašavatelji imati na umu da nas pozovu, na što ćemo se mi vrlo rado odazvati i doći da pomognemo.

Ne znamo koji su bili razlozi nepozivanja, dali je to zbog toga što se politika uvukla u svaku sporu našeg života, pa i u spašavanje ljudskih života ili neko misli da je poziv u pomoć kolegama iskazivanje vlastite slabosti…, kako god bilo, mislimo da nije dobro tako razmišljati. Mi smo, za primjer, vrlo rado došli da pomognemo tražiti dječaka i djevojčicu u Rašljanima, a nakon toga, kad smo imali potragu na Vran planini prošle godine, kolege iz dc.Brčkog  su zvali i pitali: ” treba li pomoć?”, mi smo rekli DA, dođite da nam pomognete. Ne zato što mi ne znamo i ne možemo sami to raditi, nego zato da maksimalno iskoristimo sve ponuđene potencijale u cilju što bržeg pronalaska nestalog. I krenuo je konvoj vozila iz dc.Brčkog i stigli su na pola puta kad smo im javili da je nestali pronađen i da se mogu vratiti. I hvala im na pokazanoj dobroj volji.

Možda je manje poznato da GSSuBiH radi potrage po najnovijim svjetskim metodama, zasnovanim na teoriji potrage, koja je utemeljena na svjetskoj bazi statističkih podataka o potragama za nestalim i izgubljenim osobama- ISRID i da su naše potrage puno efikasnije i uspješnije od kako radimo po tim metodama.

Dakle teorija potrage po kojoj su utemeljene znanstvene metode traganja, kaže prije svega da je najvažnije GDJE TRAŽITI i KAKO TRAŽITI, pa tek onda i ČIME TRAŽITI.

Prema dosadašnjoj svjetskoj praksi koja polako postaje prošlost, skupljaju se raspoloživi resursi i spontano se kreće u potragu po intuiciji pojedinaca. ( Ovakva praksa i danas živi na našim prostorima ). Po teoriji traganja znamo da :

” INTUITIVNA ALOKACIJA RESURSA U POTRAGAMA NIJE UVIJEK OPTIMALANA”.

Želimo reći da je vrijeme i kod nas da tradicionalne metode traganja nadograđujemo sa novim, poboljšanim metodama oprobanim u svijetu modernog spašavanja, pri tome ne misleći na dronove i druge letjelice ( to su resursi koji spadaju u kategoriju “čime tražiti”). Ovdje govorimo o metodoligiji traganja. Te metode, da se razumjemo, ne potiskuju potpuno intuiciju iz traganja, ali je stavljaju na pripadajuću poziciju a to je odmah iza zaključaka temeljenih na znanstvenim pretpostavkama. To u isto vrijeme znači da, ako imamo dron, ne znači da ćemo znati dobro tragati.

GSSuBiH, također ima i dronove i licencirane potražne pse, ali je to manje važno, mi cijenimo da je naša najveća snaga u naprijed rečenome, a to je u školovanim, educiranim kadrovima i iskusnim tragačima-spasiocima koji poznaju taktike i metode traženja i imaju vrlo visoku motivaciju i odgovornost na terenu potrage.

GSSuBiH, sljedeći preporuke svjetske spasilačke asocijacije ICAR čiji smo član i uz potporu susjedne, napredne spasilačke službe HGSS Hr. usvaja i već nekoliko godina primjenjuje teoriju potrage u svojim potražnim-spasilačkim akcijama, i uz nju vezano i najmodernije programe za digitalnu kartografiju, matematiku, statistiku…

Prilika je da ovo kažemo SVIMA koji su u potrebi, da je GSSuBiH asocijacija koja gaji i promovira vrijednosti koje se ne mogu kupiti novcem nego se postižu upornim i stručnim radom i učenjem, i da smo kao takvi u svako doba spremni doći i pomoći bilo kome na CIJELOJ TERITORIJI BIH , kome je naša pomoć potrebna i dobro-došla. Rado ćemo se odazvati i pomoći, i radili smo to već i izvan granica naše države.

Zbog svega ovoga, još jednom izražavamo žaljenje što nas naše kolege spašavatelji koji su vodili aktivnosti na potrazi kod Lopara, nisu pozvali da im pomognemo u traganju za nestalim dječakom.

Zdenko Marić, predsjednik GSSuBiH, instruktor za vođenje potraga.

Comments are closed.