Poziv medijima: Prenosite službene informacije o akcijama spašavanja

Poštovani predstavnici medija,

Suočeni s ishitrenim, nestručnim i nepotrebnim objavljivanjem i širenjem dezinformacija i poluinformacija za vrijeme jučerašnje akcije spašavanja nakon nesreće na Prenju, a kako bi zbjegli štetu i pomutnju, pozivamo Vas da prilikom objave informacija koristite isključivo provjerene i potvrđene izvore.

Objavom neprovjerenih informacija iz izvora koji niti na jedan način nisu uključeni u akcije spašavanja, nanosi se šteta ne samo javnom prostoru, nego i spašavateljima koji riskirajući vlastite živote kreću u pomoć po iznimno teškim uvjetima, a ponajviše obiteljima i prijateljima nastradalih osoba.

Napominjemo kako su jedini službeni i provjereni izvori informacija o akcijama spašavanja, u ovom slučaju spašavanja planinara u visokom gorju, savezi gorskih službi spašavanja čiji pripadnici provode konkretne akcije te ministarstva unutarnjih poslova ili druge institucije u čijoj se nadležnosti nalaze aktivnosti zaštite i spašavanja. Svi drugi izvori, ini “iskusni” komentatori i analitičari koji nisu uključeni u akcije niti se nalaze na mjestu nesreće nisu niti mogu biti provjeren i pouzdan izvor informacija.

Nekada, u vrijeme trajanja akcija spašavanja, naši pripadnici koji se nalaze na terenu ne mogu Vam odmah osigurati sve pojedinosti koje tražite, ali su informacije koje dobijete iz službenih izvora saveza gorskih službi spašavanja sigurno jedine pouzdane i točne.

Za potrebe medija i javnosti osigurani su kanali za informiranje javnosti preko web stranica Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) (http://www.gss.ba) i Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) (http://www.fgss.ba), stranica saveza na društvenim mrežama te osoba zaduženih za odnose s javnošću.

Vjerujući kako nam je zajednički cilj pravovremeno i točno informiranje javnosti srdačno Vas pozdravljamo.

Comments are closed.