Plodovi projekta Češke razvojne agencije: zajedničke obuke i vrijedna oprema gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini

Sudionici zajedničke obuke potražnih timova sa psima na Matinskom Visu (foto GSSuBiH)

U sklopu velikog projekta “Jačanje kapaciteta i razvoj gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini” koji financira Češka razvojna agencija (CRDC) na Matinskom Visu kod Žepča održava se trodnevni zajednički trening šesnaest potražnih timova sa psima gorskih službi spašavanja iz Češke Republike i Bosne i Hercegovine.

Cilj treninga, na kojemu sudjeluje 5 timova iz Češke Republike te 11 potražnih timova iz cijele Bosne i Hercegovine, razmjena je iskustava i znanja vodiča potražnih pasa kako u samoj obuci pasa tako i njihovoj primjeni kao iznimno vrijednog resursa u operacijama potrage i spašavanja.

Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini zahvaljuje se u ime sudionika projekta domaćinima obuke, Gorskoj službi spašavanja Žepče i Planinarskom društvu Matinski Vis iz Žepča.

Temeljna obuka potrage i spašavanja u Zenici

Razmjena znanja i iskustava gorskih službi spašavanja iz Češke Republike i Bosne i Hercegovine nastavit će se i tijekom vikenda u okolici Zenice na Temeljnom tečaju potrage i spašavanja (SAR).

Temeljni tečaj potrage i spašavanja početna je obuka u potrazi i spašavanju u sklopu cijelog niza obuka organiziranih prema suvremenoj teoriji potrage koji dugi niz godina razvija provodi GSSuBiH u sklopu svog programa edukacije spašavatelja. Sustav obuke GSSuBiH primjer je uspješne i učinkovite obuke spašavatelja u potragama i spašavanju (SAR – Search And Rescue) i kako takav bio je tema kongresa Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR).

Donacija iznimno vrijedne opreme za obuku

Istovremeno sa zajedničkim obukama s ciljem razmjene iskustava i znanja gorskih službi spašavanja iz Češke Republike i Bosne i Hercegovine, u sklopu projekta, u Bosnu i Hercegovinu stigla je i vrijedna donacija školskog seta opreme za zimsko spašavanje.

Donirana oprema iznimno je vrjedna jer će uveliko pomoći gorskim službama spašavanja ne samo u obučavanju njenih pripadnika u tehnikama zimskog spašavanja koji se provode prema međunarodnim standardima nego po potrebi i služiti u brojnim akcijama spašavanja ljudskih života u zimskim uvjetima koje provode gorske službe spašavanja iz naše zemlje.

Jačanje sigurnosti u planinama

Osim nastavka zajedničkih obuka u sklopu razmjene iskustava i znanja instruktora, projektom su planirane i aktivnosti na jačanju sigurnosti boravka i aktivnosti posjetitelja u planinskim područjima Bosne i Hercegovine. Zajedničkim radom gorskih službi spašavanja i planinarskih organizacija provodit će se aktivnosti na lociranju, obilježavanju i osiguravanju opasnih mjesta na planinarskih stazama duž bijele staze Via Diniarica u dijelu koji prolazi našom zemljom.

Projekt Jačanje kapaciteta i razvoj gorskih službi spašavanja financira Češka razvojna agencija, a kao glavni partneri provode Gorska služba spašavanja Češke Reublike, Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. U aktivnosti projekta uključene su gorske službe spašavanja iz cijele zemlje te planinarske organizacije.

Comments are closed.