Održana Savezna potražna vježba u Parku prirode Blidinje

Foto: GSSuBiH

Na području Parka prirode Blidinje, kroz tri dana vikenda od petka do nedjelje, organizirana je i provedena Savezna potražna vježba Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.

U sklopu vježbe izvedena su istraživanja vjerojatnosti detekcije različitih resursa potrage i spašavanja u ovsnosti od brzine kretanja i vidljivosti, sastanci podkomisija za dronove i pse tragače, radionice o primjeni alata i taktika potrage i spašavanja, te u konačnici izvedena simulacija velike potražne akcije s upotrebom različitih resursa i alata koje GSSuBiH koristi u svojim akcijama potrage i spašavanja. Kroz tri dana trajanja Savezne potražne vježbe sudjelovalo je preko 60 spašavatalje tragača iz 11 stanica Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, dronovi, potražni timovi sa psima, voditelji potrage i digitalni kartografi.

Sudionici vježbe bili su smještenu u Planinarskom domu Masna Luka, a domaćin je bio HPD Pločno iz Posušja.

Savezna potražna vježba organizirana je uz potporu projekta Via Dinarica, kojeg implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS). U sklopu istog projekta GSS u BiH je prošle godine unaprijedio svoju službu nabavkom klasičnih dvodijelnih nosila za spašavanje u zimskim uvjetima.

Comments are closed.