Obilježena 6. godišnjica formiranja HGSS Mostar

Prigodnom vježbom na Bogodolu iznad Mostara, pripadnici HGSS Mostar su obilježili 6. rođendan, za koji je upravo određen datum kad je počelo veliko snježno nevrijeme u Mostaru i Hercegovini 2012g. Tih dana je HGSS Mostar pomagao svojim građanima da prebrode krizu koja ja za mostarce bila neuobičajena po hladnoći, vjetru i snježnim padavinama. Ukupno 262 intervencije je evidentirala prijemna služba u bazi HGSS-a koja je u to vrijeme bila uspostavljena u prostorijama Hitne pomoći mostarskog Doma zdravlja.

HGSS Mostar je pravovremeno odgovorio na sve pozive od strane građana, Policije, Civilne zaštite, javnih službi, mostarske bolnice…Na stotine bolesnih i trudnica je prevezeno i predato u  bolnicu, koordinirao je i sa Oružanim snagama BiH u helikopterskim spašavanjima u zametenim područjima u okolici Mostara, sa EUFOR-om i uredom visokog predstavnika…

Tih 7 kriznih dana koliko je trajalo izvanredno stanje, HGSS Mostar je danonoćno radio intervencije po gradu i prigradskim naseljima spašavajući živote građana i pomažući u nevolji onima koji nisu mogli doći do prijeko potrebnih lijekova, namirnica i liječničke pomoći. Tih dana se radilo do izmaka snaga, šačica volontera 20-tak spašavatelja koliko je tada brojao HGSS Mostar, stavilo se na raspolaganje svojim sugrađanima. I ne samo sebe nego i svoja vozila, svoju opremu, vrijeme…

Nakon ovoga uspješnog reagirajna na krizno stanje snježnog nevremena, HGSS Mostar bilježi ekspanziju članstva, uspješno se razvija i prerasta u respektabilnu spasilačku službu koja staje uz rame najrazvijenijih službi regije. Ništa manje uspješno HGSS Mostar odgovara pravovremeno i na ostale izazove koji dolaze za redom kroz godine: velike poplave na sjeveru Bosne, česti pojedinačni nestanci osoba u cijeloj BiH, nesreće i stradavanja osoba u planinama i kanjonima rijeka i jezera.

Kroz ovih 6 godina postojanja, HGSS Mostar je iškolovao preko 80 spašavatelja, tragača SAR, 6 potražnih timova sa psima, 8 instruktora različitih oblasti spašavanja-medicine gorskog spašavanja, kopnenog spašavanja, vođenja potraga i speleo-spašavanja, obuke potražnih pasa.

Učinjen je vidan napredak u razvoju službe te je HGSS Mostar prerastao u instituciju koja je postala nezaobilazan i pouzdan partner svim državnim službama koje se bave zaštitom i spašavanjem. Na dežurni broj telefona HGSS Mostar: 063 00 11 22 pristizali su pozivi za pomoć od strane rodbine nestalih, Policije, Civilne zaštite, Oružanih snaga, Ministarstva sigurnosti… Nizale su se potrage po cijeloj teritoriji BiH, Brčko distrikta, RS-a. Spašavatelji HGSS Mostar nisu birali mjesta niti pravili razlike među potrebnima koji su očekivali i trebali pomoć i spas.

Ključnu ulogu u razvoju službe odigrala je potpora hrvatskog HGSS-a u edukaciji kadra i ostaloj nematerijalnoj potpori.

Spašavatelji HGSS Mostar ovih godina žive i razvijaju se od svojih vlastitih ulaganja, od donacija prijatelja, te od vlastitog rada na različitim projektima. Vremenom je usljedila i pomoć u opremi od strane županijske Civilne zaštite.

HGSS Mostar je bio jedan od inicijatora i osnivača Saveza Gorskih Službi Spašavanja u BIH koja je ubrzo potom prepoznata i prihvaćena u članstvo svjetske spasilačke asocijacije ICAR i evropske speleo-spasilačke asocijacije ECRA.

HGSS Mostar je i inicijator pokretaja procedure usvajanja zakonskih akata koji uređuju status spasilačkih službi HNŽ, što je rezultiralo i donošenjem nacrta zakona o Gorskoj službi spašavanja u HNŽ.

HGSS Mostar je bio i inicijator promjena u razvoju planinarstva u HPD Prenj 1933 te je potaknuo i podržava održavanja alpinističkih i speleo obuka, osnivanja SD Herceg i stanice planinskih vodiča u Mostaru.

Pročelnik spasilačke službe HGSS Mostar i organizator vježbe na Bogodolu Oliver Dujmović je na jučerašnjoj vježbi istakao važnost uvježbavanja i školovanja mladih spasilačkih kadrova.

Uvježbavane su procedure traganja po metodi loose grid, korištenja GPS uređaja u navigaciji po terenu, te štafetnog spuštanja povrijeđenog u strmom terenu. Završetak vježbe je okončan anlizom i primjećivanjima slabosti i propusta u jučerašnjoj vježbi, nakon čega je usljedila i prigodna skromna zakuska. Na vježbi je sudjelovala i ekipa spašavatelja HGSS Čitluk, ukupno 23 pripadnika.

Zajednički je zaključak da vježbe ovog tipa treba ponavljati što češće.

Comments are closed.