Nove inovacije gorskih službi spašavanja iz BiH na kongresu ICAR-a

Tim GSSuBiH odgovara na pitanja sudionika kongresa, foto: GSSuBiH

Na ovogodišnjoj Virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja inovativnih matematičkih alata za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja razvijenih suradnjom Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), četveročlani tim GSSuBiH (Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić) pripremio je ovogodišnje predstavljanje cijelog niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u Bosni i Hercegovini.

Predstavljanje inovacija iz Bosne i Hercegovine na Viurtualnoj konferenciji ICAR 2020,
foto: GSSuBiH

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su sofverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage. Predstavljene su i inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. Zahvaljući tim inovacijama, GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Savez gorskih službi spašavanja pokazuje kako svojim neprekidnim radom i rezultatima ne samo kako prati razvoj gorskog spašavanja u svijetu nego i aktivno i zapaženo sudjeluje u njemu.

Comments are closed.