Intervencija u Velikom Kuku na Čvrsnici

Na poziv policije GSSuBiH pokreće akciju spašavanja planinara u V.Kuku na Čvrsnici koji je pokušao da prođe via-feratu u V.Kuku.

Spasilački timovi  GSS Jablanica, GSS Mostar i HGSS Mostar kreću prema području Dive Grabovice gdje se nalazi planinar koji je izgubio stazu u stjenovitom području i zapenjao se u alpinističkoj smjeri, bez opreme i sam. On nije povrijeđen, u dobrom je stanju, ali je zapeo u situaciju gdje ne može ni gore niti sići sam prema dolje bez pomoći GSSa.

Spasilačkim timovima treba najmajne 2h. da stignu do njega….

Spašavatelji su prišli pod samo mjesto gdje je planinar skrenuo sa ferate i i počeo se penjati strmim žljebom u stijeni koja prelazi u alpinistički smjer u V. Kuku koji su još davne 1970.g.prvi penjali Faruk Zahirović-Braco i Rašid Mulahusić, alpinisti iz Sarajeva.

U ovom trenutku (14.05h),vođa spasilačke operacije Avdo Malović GSS Jablanica javlja da su se tri spašavatelja popela do planinara i sad očekujemo spuštanje pod osiguranjem prema dolje. Jaka kiša otežava spasilačku operaciju, stijena je mokra i skliska što je dodatna opasnost u silasku…

14. 30h. Počeli su ga spuštati niz stijenu na užetu. Zahvatilo ih je nevrijeme

16.50h. Najzahtjevniji dio evakuacije uspješno okončan. Vođa akcije spašavanja Avdo Malović javlja da su stigli na bivak pod Kukom. Preostaje im još pješačka dionica do ulaza u kanjon Grabovice, do vozila. Sve je proteklo u redu iako su na mnogim mjestima u silasku koristili uže i osiguranje na štandovima. Cijelim silaskom ih je pratilo olujno nevrijeme.

Akcija okončana za svaku pohvalu  spašavateljima.

Comments are closed.