GSSuBiH na 70.Kongresu ICAR-a u Chamonix-u

Sjednicom generalne Skupštine i gala večerom, završen je 70. Kongres međunarodne spasilačke asocijacije ICAR, u francuskom gradu Chamonix-u, podno Mt. Blanc-a.

Preko 500 učesnika Kongresa iz svih krajeva svijeta sudjelovalo je na ovom najvažnijem događaju u spasilačkom svijetu na kojem se govorilo o najnovijim tehnikama spašavanja.

Top tema Kongresa je bila-utjecaj globalnog zatopljenja na povećanje broja prirodnih katastrofa. Radilo se po komisijama, za lavine, kopneno spašavanje, medicinska komisija, komisija helikoptersko spašavanje i podkomisija za trening potražnih pasa.

Kao i svake godine, niz zanimljivih prezentacija ponuđen je spašavateljima od strane eminentnih spasilačkih stručnjaka koji u svojim labaratorijima i na terenu ispituju i testiraju nove proizvode i nove tehnike u spašavanju i unaprijeđuju dosadašnje.

GSSuBiH planira dogodine, na sljedećem Kongresu ICAR-a koji se planira održati u Poljskoj, prezentirati inovativne alate za vođenje potraga koji su razvijeni u našem Savezu, u suradnji sa HGSS Hrvatske.

Na masivu Mt. Blanc-a, na Helbroneru (na 3400m.n\v.)  je održan workshop-radionica na kojoj su uvježbavane medicinske procedure, spasilačke tehnike, helikopterske procedure, lavinske potrage…

Prezentacija hrvatskog HGSS-a o potragama na Rabu i Mljetu. Predavač Neven Putar, HGSS Čakovec

Na završnoj vježbi, domaćini su demonstrirali vrlo složenu proceduru noćne evakuacije iz stijene, koristeći dva spasilačka helikoptera. 

dig

cof

Comments are closed.