GSSuBiH educira pripadnike planinarskih organizacija o uvodnim tehnikama spašavanja u planini

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini kroz projekt “Planinari bez predrasuda” vec četvrtu godinu pomaže planinarskim društvima u zajedničkom radu i širenju mreže društava.

U projektu sudjeluju KES Crni vrh iz Bosanskog Petrovca, PEED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD 13 Runolista iz Drvara, PD Ognjište iz Grahova, te od ove godine PD Klekovača iz Prijedora, PD Krajiški soko iz Cazina i PEED PSET iz Bosanske Krupe.

Osim aktivnosti koje svako društvo realizira u svom mjestu, KES Crni vrh iz Bosanskog Petrovca insistira i realizira obuke za sva Planinarska društva uključena u projekt u suradnji sa Savezom gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH).

Ove godine Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini obučavao je planinare uvodnim tehnikama spašavanja u gorju. Kroz dva vikenda obuke na Kozari i na Klekovači kod Drvara, pripadnici planinarskih društava usvajali su uvodna znanja o medicini gorskog spašavanja, improviziranoj i standardnoj opremi za spašavanje, kretanju užetom, osnovnim sistemima za podizanje i spuštanje, a sve su završili simulacijom akcije spašavanja.

Suradnja s planinarskim organizacijama strateška je odrednica Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini kao dio preventivnih mjera kako bi smanjio broj nesreća i ubrzala reakcija na njih u nepristupačnim područjima cijele zemlje. Edukacija pripadnika planinarskih društava o uvodnim znanjima o gorskom spašavanju praktični je dio provedbe tih mjera.

Comments are closed.