GSS Srebrenik osiguravao planinarski pohod

Tradicionalni planinarski događaj “Povelji u pohod” koji su i ovaj put osiguravali spašavatelji iz GSS Srebrenik uspješno je održan jučer. Načelnik GSS Srebrenik Enes Bešić izvještava:

 

GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA – SREBRENIK bila je pozvana da sudjeluje na već tradicionalni „Povelji u pohode“, ujedno i najveće planinarsko okupljanje na području općine Srebrenik, u nedjelju 18.02.2018. godine osiguravala je  GSS Stanica Srebrenik s ukupno 10 članova i 2 vozila. Po hladnom  vremenu okupilo se više od 900 , planinara i rekreativaca, učenika te mnogobrojnih obitelji. Prijavljeno je bilo 50 planinarskih društva ili udruga iz Slovenije, Srbije, BIH i Hrvatske, koji su stigli autobusima ili osobnim vozilima do Srbrenika ispred Doma Kulture, odakle je započeo pohod. Prvi planinari počeli su sa okupljanjem oko 08:08h  , a sam planinarski pohod krenuo je u 09:30 h.

Kamo su se uputili prema STAROM GRADU GRADINA gdje se tradicionalno održava predstavljanje STAROG GRADA te muzička manifestacija oko 11: 30 uputili su se prema planinarskom domu LIPICI gdje se nastavila manifestacija

Na trasi dugoj 14 km bilo je 2 okrijepna  punkta. Sama staza je bila dobro markirana od strane PD –Srebrenik Majevica i tehnički ne zahtjevna, ali na nekim mjestima veoma opasna zbog poledice. Iz tog razloga se na dva mjesta preventivno postavio šumski gelender radi lakšega kretanja.

Tijekom pohoda zabilježeno je 8  intervencija  te 3 lakših intervencija , a kod 2  sudionice  M. S iz Tuzle ,K.H iz Vinkovaca  teski poremaćaj kardio vaskularnog sustava (promjene srčanog ritma, pritiska ) te 2  sudionika sa šećernom bolesti  koja su  zbinuta i prebače do plainarskog doma .

Te jedno izgubljeno djete koje se bilo odvolilo od svojih roditelja  u nepristupačnom području.Dok je naostalim članovima planinarskog društava vidjela se pothlađenost i iscrpljenost.

U 16:00 h  uspješno je završeno druženje svih planinara i sigurno su se spustili do svojih prijevoznih sredstava te je sa time i završeno naše sudjelovanje.

Comments are closed.