Češka razvojna agencija projektom razvoja gorskih službi spašavanja pomaže sigurnosti u planinama Bosne i Hercegovine

Kako bi doprinijeli sigurnosti boravka i aktivnosti posjetitelja u planinskim područjima Bosne i Hercegovine, Češka razvojna agencija (CRDC), Ministarstvo sigurnosti BiH, Gorska služba spašavanja Češke Repblike (HSČR) i Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) pokrenuli su projekt “Jačanje kapaciteta i razvoj gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini”.

Cilj projekta je doprinos razvoju kvalitetnog spašavanja posjetitelja i smanjenje broja nesreća u planinskim područjima BiH kroz jačanje kapaciteta partnerskih organizacija i njihovu suradnju koja vodi održivom razvoju gorskih službi spašavanja u BiH. Istovremeno, projekt će pružiti pomoć u razvoju preventivnih mjera za sigurno kretanje u planinama BiH.

Memorandumom o razumjevanju između Češke razvojne agencije i Ministarstva sigurnosti BiH te Ugovorom Gorske službe Češke Republike i Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini kao implementatora projekta, predviđeno je provesti aktivnosti na jačanju suradnje projektnih partnera i relevantnih organizacija u BiH, jačanju kompetencija članova gorskih službi spašavanja u BiH, identifikaciju potreba i opremanje gorskih službi spašavanja te razvoju preventivnih mjera za sigurnost u planinama.

Kroz tri godine trajanja projekta u aktivnosti će biti uključene i druge organizacije koje sudjeluju u kretanju posjetitelja planinskih područja iz Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.