Aktivnosti GSS Srebrenik

Dana 18.01.2016.godine u radnoj posjeti GSS Srebrenik i Klubu spasilaca „Gradina“ Srebrenik su bili predstavnici Vojske Velike Britanije, predstavnici ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Goste su primili dr.sc. Bajro Imširović, pomoćnik načelnika općine Srebrenik za civilnu zaštitu i mr. Elvir Ćudić, predsjednik Kluba spasilaca „gradina“ Srebrenik. Posjeta je upriličena s ciljem upoznavanja sa procedurama i radom GSS Srebrenik a povodom održavanja predstojeće vježbe NATO-a na prostorima Tuzlnskog kantona u septembru tekuće godine. Vojska Velike Britanije će u okviru ove velike vježbe proigrati jedan scenario pada zrakoplova na planinu Majevicu, općina Srebrenik.

Tokom posjete smo ih upoznali da je na ovom prostoru GSSuBiH u junu 2015.godine održao jednu veliku vježbu sa istim scenarijem sa preko 100 učesnika. Razmijenjene su i ostale informacije a koje se najviše odnose na procedure angažiranja GSS u ovakvim situacijama.

 

 

 

……….

Klub spasilaca „Gradina“ Srebrenik je, nakon objavljenog javnog poziva za upis i prijem novih članova, dana 18.01.2017.godine započeo obuku sa novim članovima. Tokom obuke polaznici će se upoznati sa radom i strukturom GSSuBiH, moralnim likom spašavatelja, osnovama poznavanja planina i opasnostima u planini, osnovnoj opremi gorskog spašavatelja, naučiti osnovne čvorove i savladati tehnike veranja, spuštanja te sredstvima i tehnikama za evakuaciju povrijeđenih.

Obuka se izvodi u prostorijama Kluba i Sali Općinskog štaba civilne zaštite Srebrenik. Svi polaznici koji uspješno završe obuku će nastaviti svoje usavršavanje kroz vježbe, tečajeve i treninge koje organizira GSS Srebrenik i GSSuBiH.

Comments are closed.